Mogens Hallwyl

12/10/2007

Kinesisk kulturel kunsk

Filed under: Kina — mhallwyl @ 15:29

Kinesisk arkitektur.
Eksempel – det kinesiske lysthus i Frederiksberg Have. Bygget i 1799 – 1800 af Kng Frederik den IV og tegnet af arkitekt J. A. Kirkerup. Skitser fremgår af bogen på boglisten.
Væggene er pudsede og bemalet med kinesisk-ventianske mønstre. Væge males gule med en inddeling med røde lister i felter med naturalistiske fugemoiver og kinesiske skrifttegn på mørk baggrund.
Arkitekturen i Kina er forbavsende konservativ og homogen – genem tiden – de væsentligste gennemgående træk er det svajede tag med kraftige udhæng og de bærende træsøler, som er rund (og ikke kannelerede som på Kirkerups tegning. Det traditionelle kinesiske hus e ygget op på sten så trækonstruktionen holdes tør. Træsøjlerne hviler enten direkte på terrassen, som de evt. er tappet ned i, eller på en ganske lav stenbasis.
En af de enkleste konstruktioner er et øst-vest-orienteret, tredelt hus, hvor mellemrummene mellem de forskellige søjler kan udfyldes på forskellig måde. Taget bæres af åse, og både spær og åse består ligesom de bærende søjler af rundstokke.Tages svajning fremkommer ved, at spærene kun går fra ås til ås mens udhænget hviler på en konsolarm.Åsene støttes af stræbere, der hviler på tværstivere som igen er fastgjort i de bærende søjler. Principperne fremgår af en byggebog fra 1104 (Li Ming-chung: Ying-tsao fa-shih).
Teorien om at de svajede tage skulle symbolisere nomadetelte holder ikke. I Kina findes ingen trekant samlinger som i vores tagkonstruktioner.
De ældst bevarede kinesiske huse stammer fra 500 tallet.
Se også – William Cambers: Design of Chinese Buildings, furniture, dresses, machines and untensils engraved by the best hands from the Originals drawn in China by Mr. Cambers, architect, to which is annexed a discription of their houses, garden ect. London 1957.    
Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: